Kurz přípravy sushi u vás doma


  • 4.50


Naučte se připravovat sushi u vás doma kdykoli budete chtít. Lektor si přiveze všechny suroviny, vy zařídíte jen místo.

2 999 Kč

Popis kurzu přípravy sushi u vás doma

Víte, že Sushi znamená kyselá rýže? A právě rýže, to je oč tu běží. Dobře připravené sushi se pozná i podle rýže, která musí držet pohromadě, ale zároveň nesmí připomínat lepivou kaši. Někteří japonští kuchaři se učí tvarovat bochánky sklovité a nespojité rýže i dva roky, než je jejich mistři pustí k přípravě ryby. Vy tak dlouho čekat nemusíte. Budeme se snažit vás vše kolem přípravy tohoto tradičního japonského pokrmu naučit, a to přímo u vás doma. Osobitý styl a smysl pro dokonalé sladění chuti a servírování, příprava kvalitních čerstvých surovin bez použití tuků a koření, to dělá japonskou kuchyni jedinečnou, originální, to je sushi!

Historie Sushi

Japonská kuchyně je bezpochyby tou nejzdravější kuchyní, a to hlavně pro svůj minimální obsah tuků a koření. Základními surovinami japonského vaření jsou rýže, zelenina, ryby a mořské plody, které se konzumují většinou v syrovém stavu. Místo koření se pokrmy ochucují ostrým japonským zeleným křenem wasabi, sojovou omáčkou a zázvorem. Vše se konzumuje pomocí hůlek. 

Japonská kuchyně se vyznačuje velice osobitým stylem a smyslem pro dokonalé sladění chuti a servírování. Styl servírovaní a pečlivá příprava každého pokrmu činí právě japonskou kuchyni jedinečnou a originální. Umění servírovat, krájet ryby a připravovat japonské pokrmy vyžaduje i léta praxe. 

Sushi je tradičním, klasickým japonským jídlem s tisíciletou historií. První zprávy o jeho rozšíření pocházejí již ze 7. století, kdy byla v Asii vlivem buddhismu zakázána konzumace masa (na sushi se běžně užívají ryby). Během své dlouhé historie si každá část Japonska vytvořila místní speciality.

Za vznikem sushi (dnes název celého pokrmu, dříve jen vařené rýže) stojí přes tisíc let stará metoda kvašení, kterou v sedmém století využívali lidé v jižní Asii. Japonští kuchaři si poté osvojili podobný postup - do rýže balili nasolené rybí maso, které se tak mělo zakonzervovat. Původně ale nikdo samotnou rýži nejedl.

Sushi tak, jak je známe, se zrodilo až začátkem 19. století. Tehdy začal v Tokiu mladý obchodník s rýží Hanaya Yohei s výrobou sushi tokijského stylu. Vymyslel nigiri, začal pracovat se syrovým masem. Přišel s novými variacemi (například sushi z jiných mořských plodů), a v nadsázce řečeno, vymyslel první „sushi fast food". Poprvé se takto servírovalo v Tokiu jako rychlé občerstvení divákům divadelního představení. Podle něj totiž bylo nejdůležitější poskytnout zákazníkovi čerstvé a výborné jídlo rychle. Nešlo však pouze o gastronomickou novinku, v době bez chladniček i o chytrost. Na ulicích totiž kyselá rýže, wasabi a sojová omáčka zabraňovaly zkažení ryb. Sushi díky octu zůstalo čerstvé mnohem déle.

Ale trvalo ještě století, než si pokrm zamiloval celý svět jako jídlo moderního životního stylu, chutné a zdravé. Skutečný boom přišel až po druhé světové válce s rozvojem chladicí techniky. Z Japonska se v 70. letech sushi rozšířilo do Ameriky, Evropy a mnoha zemí světa. 

Sushi, pokud je dobře připraveno, má pro nás velkou hodnotu jakožto zdroj živin. V první řadě se jedná o mastné kyseliny, dále pak jód, proteiny, uhlovodany, vitamíny a minerály typické pro mořské plody. Je vhodné i pro dietní stravu, neboť je nízkokalorické a tuky se také při přípravě nepoužívají

Jak přesně tento kurz přípravy sushi probíhá

Lektorka přijede za vámi domů, případně do jiného vhodného prostoru. Vy zajistíte pracovní plochu, místo v ledničce a tekoucí vodu, vše ostatní jako nádobí, mističky, tácky, jednorázové bambusové hůlky a všechny potřebné suroviny přiveze lektorka. Kromě praktických dovedností, jak správně uvařit rýži, jak naporcovat lososa a jak připravit nejznámější druhy sushi, se dozvíte i spoustu zajímavostí z historie tohoto tradičního japonského pokrmu, dostanete rady a tipy, kde nakoupit kvalitní suroviny a co vše obnáší etika stolování. V neposlední řadě vás také čeká spousta výborného jídla, které můžete následně se svými blízkými zkonzumovat. ;)

Náplň kurzu:

  • Příprava japonské rýže na sushi
  • Porcování lososa
  • Příprava sashimi
  • Výuka přípravy nejznámějších druhů sushi: maki, temaki a nigiri
  • Kde nakoupit a jaké vybírat kvalitní ingredience pro výrobu sushi
  • Historie sushi a etiketa stolování
  • Úklid

Lektor pojede z Prahy, nebo Brna. Po městě je doprava v ceně, za Brno je možné vyjet jen do 50 km (6 Kč/hod), z Prahy za vámi lektor pojede kamkoli budete chtít (6 Kč/km).